Internationell scenberättare

Johan Theodorsson är scenberättare, skådespelare och manusförfattare. Han är utbildad vid Kulturama i teater och har arbetat i olika konstellationer i snart 20 år, bla i den kritikerrosade musik- och berättarföreställningen Maria Johansdotter i samarbete med musikern Anders Peev. Föreställningen har spelat över 150 föreställningar över hela landet sedan premiären i september 2012.

Konstnärligt jobbar Johan med en blandning av storytelling, skådespeleri och musik. Det konstnärliga syftet med genreblandningen är att uppnå ett mer dynamiskt, dramatiskt berättande med målet att nå sin publik emotionellt. Den dramaturgiska inspirationen kommer ofta från fantasy och äventyrsberättelser.

Johan är konstnärligt ansvarig och producent i Musikteater Unna. Han arbetar med scenberättande, produktion och manusförfattande i båda gruppen. Han arbetar även solo med scenberättande på museum, turnerar i skolor och uppträder på festivaler både i Sverige och internationellt.

Johan har skrivit manus till ett tjugotal olika föreställningar bla "Maria Johansdotter" (2012). Ibland handlar det om bearbetningar av folksagor, myter och sägner. Manusen kan också utgå från historiska källor, händelser i Johans liv eller från hans egen fantasi och längden varierar mellan 5-55 minuter, från en enkel historia till komplexa föreställningsbyggen.

Han driver företaget Fantasiförmedlingen som förutom föreställningar erbjuder utbildningar i muntligt berättande.

Johan Theodorsson berättarkonst stöds av Kulturrådet, Stockholms stad och Konstnärsnämnden.


 

Om Johan

johan theodorsson

SCENBERÄTTARE

Foto: Stefan Berg

Foto: Stefan Berg

Foto: Stefan Berg

Hem